Robert Policiuc
Coordonator: prof. Marius Ududec
Școala: Colegiul Național „Petru Rareș” Suceava
SONY PLAYSTATION VR
"Dacă există vreun dispozitiv care să situeze realitatea virtuală într-o poziție de supremație, atunci acel dispozitiv este PS VR " The Daily Telegraph
Realitatea virtuală
Realitatea virtuală (Virtual Reality sau prescurtat VR) este una din tehnologiile de ultimă generație, care cunosc o dezvoltare incredibilă și o popularitate crescândă. Așa cum se poate subînțelege din nume - realitate virtuală - prin intermediul acestei tehnologii vei putea să experimentezi o realitate care nu există, creată de un calculator.
Spre desosebire de realitatea augmentată (AR), care permite suprapunerea unei realității artificiale (virtuale) peste cea reală, realitatea virtuală nu este concepută pentru a extinde realitatea așa cum o putem percepe cu ochii, urechile și celelalte simțuri, ci recreează o realitate în totalitate separată de cea fizică.
În cele ce urmează am să aduc mai multe informații legate de ce este VR, cum funcționează, stagiul de dezvoltare și o concluzie personală. Cu siguranță că în doar câțiva ani, realitatea virtuală, plus multe alte tehnologii nou apărute, vor deveni noua normă tehnologică.
Realitatea virtuală: Ce înseamnă și cum funcționează
Percepem lumea înconjurătoare cu ajutorul simțurilor, fără de care ar înseamna că suntem izolați de realitate. Mai există încă un mod de a ne izola de realitate sau de a o înlocui, prin recrearea uneia noi, în care, teoretic, totul este posibil. Cu ajutorul tehnologiei din prezent acest lucru este posibil, iar punctul cheie nu ar trebuie să fie stagiul actual de dezvoltare, ci cel dintr-un viitor nu foarte îndepărtat.
Concret, în acest moment, în care citești acest articol de pe ecranul calculatorului, tabletei, telefonului etc., percepi o realitate virtuală statică din realitatea din proximitatea ta. Prin intermediul unor ochelari speciali și căști, plus alte dispozitive, vei putea să imersezi într-o realitate virtuală dinamică, într-un matrix care substituie realitatea.
speciali și căști, plus alte dispozitive, vei putea să imersezi într-o realitate virtuală dinamică, într-un
Ochelarii nu sunt altceva decât ecrane, căte unul pentru fiecare ochi, care au o vizibilitate extinsă, astfel că nu se pot vedea marginile. Căștile sunt cele tradiționale sau pot fi folosite multiple difuzoare plasate în spațiul inconjurător, pentru o mai bună detectare audio (sunet + sursă sunet). Alte dispozitive care nu există încă dar ar putea fi folosite pentru a crea o realitate virtuală care să corespundă celorlalte simțuri de percepție (tactil, miros, gust).
Dinamicitatea este o caracteristică fundamentală pentru a crea o realitate virtuală, de aceea tehnologiile de VR au integrate și numeroase sisteme de poziționare virtuală în raport cu mișcările unui subiect uman. Acest sistem presupune senzori de detectare a poziției capului în toate direcțiile și unghiurile, a mișcărilor ochiului și a mișcărilor corporale.
Dinamicitatea VR este extinsă chiar mai mult decât atât, utilizatorul putând interacționa direct cu lumea virtuală - prin intermediul gesturilor făcute cu mâna se pot selecta opțiuni, se pot crea obiecte virtuale care pot fi redimensionate, repoziționate sau șterse.
Dacă principiul pe care se axează VR este ușor de înțeles, fundamentele și modul exact de funcționare este foarte complex. Mai jos sunt câteva videoclipuri care cu siguranță te vor lămuri mai mult în privința modului în care VR funcționează și este aplicat.
Realitate Virtuală: Perspective
Conceptul de realitatea virtuală datează demult, fiind un element futuristic prezentat într-o mulțime de opere literare și filme (Star Treck, Matrix etc). Faptul că VR există în prezent are legătură fără niciun dubiu cu faptul că sistemele de calcul devin mai performante și în același timp se micșorează în dimensiune.
Alte caracteristici ce fac posibilă realitatea virtuală sunt: spațiul de stocare foarte mare și viteza de transfer care continuă să crească, existența unui medii universale de conectare între variate dispozitive, de exemplu USB și wireless; inclusiv viteaza crescândă la internet, plus posibilitatea de a beneficia de anumite servicii online aproape gratuit, de exemplu stocare în cloud ș.a. contribuie sau o să contribuie cu mult la modul în care realitatea virtuală va exista și va putea fi aplicată.
Partea software este la rândul ei importantă, însă este dependentă de hardware, în sensul că este influențată direct de către aceasta. Faptul că stagiul curent de dezvoltare software se axează pe inteligență - inteligență artificială - rezultă că, cumva, hardware-ul a depășit cu mult software-ul.
Noile tehnologii de procesare (calculator cuantic), stocare date (pe fibră de quarț), chiar și progresele făcute în domeniul neurologiei - de înțelegere și de modificare a modului în care creierul funcționează - vor influența pozitiv fenomenul de răspândire și aplicare al realității virtuale. Cu alte cuvinte, ne putem aștepta ca tehnologia, în ansamblul ei, să fie aplicată în moduri cu totul inedite.
Aplicațiile realității virtuale
Realitatea virtuală are potențialul de a schimba multe aspecte ale vieții cotidiene. În cele ce urmează am să prezent 3 dintre ele, pe care eu le consider cele mai importante. Pe parcursul, VR ar putea fi folosit în moduri mult mai greu de diferențiat de realitate sau care vor fi parte integrată din realitate - de exemplu întreaga activitate cotidiană (serviciu, recreere, călătorii) s-ar putea face dintr-un joc, cu locuri reale, cu personaje reale, cu situații normale.
Jocurile pe calculator vor fi mai reale ca niciodată
Industria jocurilor pe calculator este una majoră pe piața de software, continuă să crească, iar odată cu lansarea realității virtuale nu cred că va mai exista persoane care să nu-și dorească să joace jocuri pe calculator - asta, firește, dacă VR este suficient de accesibil ca preț pentru publicul general.
Imaginează-ți doar cum ar fi să îți pui ochelarii de VR și să exiști efectiv într-un spațiu virtual 3D, acela al jocului; oriunde te-ai uita, stânga-dreapta, sus-jos, vei putea să fi parte integrată a graficului jocului și a acțiunii care se petrece în el. Gesturile pe care le faci vor produce anumite acținui in cadrul jocului, mai mult decât atât ar putea fi posibilă deplasarea fizică într-un dispozitiv gen bandă rulantă, care va avea rolul de a produce deplasarea în cadrul jocului.
Dacă jocul este și de tipul second life, ei bine, este exact cazul descris în introducere, vei putea să călătorești nu fizic ci virtual în locuri care au fost recreate din realitate, vei putea să te duci la serviciu în acest mod, să te duci la cinema, la școală, la cumpărături etc.
În caz că nu ști, există pe Youtube videoclipuri care pot fi redate la 360 de grade, adică mutarea mausului va duce la schimbarea focalizării. În realitatea virtuală, astfel de filme vor putea fi văzute în 3D, în toate direcțiile, subiectul fiind parte activă în cadrul conținutului video. De exemplu ai putea vedea cu ochii tai cum s-a scufundat Titanicul - dacă o să se filmeze o nouă versiune a filmului, în VR.
Filmele de înaltă definiție (HD - Hight Definition) sau cele văzute cu ochelarii 3D ar putea fi considerate la fel de învechite pe cât considerăm noi filmele alb-negru.
Învățarea și mai ales aplicarea și practicarea celor învățate va deveni mult mai ușoară și distractivă
Cu toții știm că invățarea de noi lucruri este extrem de dificilă atunci când este făcută mecanic, însă dacă conținutul este prezentat într-o manieră interactivă, atunci nu doar că informațiile vor fi reținute și aplicate mai bine, dar și învățarea în sine va deveni distractivă.
Imaginează-ți că în loc să citești despre cum funcționează un calculator, vizionezi un film în care poți examina fiecare componentă în parte, având acces la informațiile pe care vrei să le cunoști. Poți vedea în practică cum circulă impulsurile electrice în cadrul plăcii de bază, procesorului, memoriei internet și a cealorlalte componente. Cu siguranță că vei reține și înțelege mult mai bine și mai rapid decât dacă ai citi.
Același lucru va fi valabil și la un nivel mai avansat. De exemplu vei putea să practici șofatul, condusul unui avion sau a oricărei alte mașini care necesită un anumit nivel de experiență și aptitudini dezvoltate anterior. Învățarea, practicarea și experimentarea vor deveni mult mai ușoare, examenul de testare real putându-se face chiar din cadrul realității virtuale sau în orice caz în funcție de rezultatele obținute în aceasta.
De ce să avem realitate virtuală?
Ce face ca dezvoltarea realității virtuale să merite cu adevărat? Potențialul de distracție este evident. Filmele sau jocurile video de tip imersiv sunt niște exemple bunicele. Însă realitatea virtuală are o serie de moduri de aplicare mult mai variate și serioase:
Arhitectură
Sport
Medicină
Artă
Entertainment
Realitatea virtuală poate conduce la descoperiri noi și captivante în domenii care au un impact direct asupra vieților noastre de zi cu zi.
Poate fi transpus în realitatea virtuală orice poate fi considerat prea periculos, costisitor sau nepractic în realitatea actuală. De la antrenamentul piloților, la aplicații medicale pentru studenții la chirurgie, realitatea virtuală ne permite să ne asumăm niște riscuri pentru a câștiga experiență folositoare în lumea reală. Odată cu scăderea costurilor realității virtuale și cu cât aceasta va deveni mai comercială ne putem aștepta la mai multe moduri mai serioase de a o folosi, cum ar fi, de exemplu, educația. Realitatea virtuală împreună cu verișoara sa, realitatea augmentată, ar putea schimba substanțial interfața pe care o avem cu tehnologiile digitale.
Caracteristici ale sistemelor de realitate virtuală
Există multe tipuri de sisteme de realitate virtuală, dar toate au aceleași caracteristici, precum abilitatea de a permite persoanei să vadă imagini tridimensionale. Aceste imagini sunt în mărimea naturală și se schimbă atunci când persoana se plimbă prin mediul ce corespunde schimbăroo câmpului vizual. Scopul este să existe o îmbinare perfectă între cap și mișcările ochilor și percepția a ceea ce se petrece în acel mediu. Asta întărește ideea că mediul virtual trebuie să fie atât realistic cât și agreabil.
Un mediu virtual ar trebui să genereze răspunsurile potrivite – în timp real – cât timp persoana explorează împrejurimile. Problemele apar atunci când există o întârziere între acțiunea participantului și răspunsul sistemului. Acestea conduc la o experiență perturbată. Este momentul în care îți dai seama că te afli într-un mediu artificial și îți modifici comportamentul în concordanță cu asta. Ideal este existe o interacțiune naturală care să devină o experiență memorabilă.
Realitatea virtuală este crearea unui mediu virtual ce este prezentat simțurilor noastre într-un fel pe care îl percepem a fi real. Folosește o serie de tehnologii pentru a își atinge scopul și face apel la percepția și cunoașterea umane.
Are folos de tip distractiv cât și utilizări mai serioase. Tehnologia se ieftinește și este din ce în ce mai des întâlnită. Ne putem aștepta la din ce în ce mai multe inovații din sfera aceasta și de ce nu, un mod nou în care vom comunica și lucra.